10jun,21

“Шнајдер eлектрик” од “Новкабела” прави “зелени” пословни центар

Наиме, како је у саопштењу те команије наведено, хала некадашњег “Новкабела” биће реконструисана и претворена у модеран пословни центар, који ће испуњавати највише еколошке и енергетске захтеве и имаће статус „CO2 неутралне зграде”. Кроз тај пројекат, индустријска зона некадашњег гиганта поново ће добити статус центра развоја нових технологија. Из “Шнајдера” најављују да, осим што ће задовољити потребе запослених, објекат ће, након реновирања, бити једнан од најсавременије опремљених у нашој земљи, с најмодернијим техничким системима и компонентама из производног програма те компаније за управљање зградама.

“Шнајдер електрик” у Србији тренутно има више од хиљаду запослених, а нови простор Развојног центра омогућиће даљи раст компаније и запошљавање нових експерата, што, пак, представља почетак развоја некадашње индустријске зоне у модерно седиште компанија које се баве енергетским и ИТ инжењерингом.

– Полазећи од резултата светских истраживања да су запослени у „зеленим зградама“ задовољнији и продуктивнији, а квалитетно, комфорно и еколошко окружење постаје најпожељније место за рад, Развојни центар “Шнајдер eлектрика” наставља да улаже у квалитет услова рада и живота запослених, као и у одговорно пословање, за добробит заједнице – објаснио је директор тог Центра Драгољуб Дамљановић. – Реконструкција некадашње индустријске хале зато неће бити само формално-техничка пренамена простора површине 14.000 метара квадратних. Циљ је да се у вредности модерне компаније осмишљено утопи специфична атмосфера и историјско-економски идентитет тог симбола Новог Сада. Применом технолошких решења и иновација, попут најсавременијих система за надзор и управљање објектима, нова зграда ће бити “CO2 неутрална”

Дамљановић каже да ће “Шнајдер”, као друштвено одговорна и модерна компанија, испунити највише еколошке захтеве, те користити обновљиве изворе енергије без емисије угљендиоксида – главног кривца за глобално загревање. Нови пословни простор биће заснован на принципу “activity based njorkspace”, моделу отвореног типа, који омогућава најбоље услове за рад, здравије и опуштеније окружење, што, по директоровим речима, потврђује планове компаније да учврсти пословање у Србији и настави да шири свој тим у наредним годинама.

Хала ће, како је у саопштењу наведено, реконструкцијом постати високотехнолошки објекат опремљен најсавременијим системима и опремом из производног програма компаније “Шнајдер Електрик”.


Више од хиљаду стручњака из свих области

Развојни центар у Новом Саду, с канцеларијом и у Београду, бави се истраживањем, развојем и софтверским инжењерингом у области електроенергетике, а посебно унапређењем модерних инфраструктурних система. Ту је окупљено више од хиљаду стручњака из свих области, посебно из енергетике и рачунарства, уз вишегодишњу сарадњу са универзитетима, електродистрибутивним компанијама, произвођачима и ИТ интеграторима широм света. Главни производ компаније је АДМС софтвер (Advance Distribution Management System), који обухвата разне аналитичке функције за прорачун и оптимизацију рада електродистрибутивних компанија. Осим тога, обезбеђује алате потребне за ефикасно праћење, управљање, дизајн и оптимизацију дистрибутивних система.


Фото: Od Novkabela se pravi zeleni poslovni prostor

– Реч је, првенствено, о решењима за аутоматско управљање системима објеката (расветом, грејањем, хлађењем…), који омогућавају рационално коришћење и потрошњу енергије – напоменуо је директор Развојног центра. – Посебну улогу ће имати високо софистицирани БМС (Building Management System) за надгледање и контролу техничких система који ће допринети енергетској ефикасности објекта

Осим савремених архитектонских решења саме зграде, водиће се рачуна и о пејзажном уређењу, тако да ће стари парк унутар комплекса остати у првом плану и дрвеће остаје очувано, а биће посађено и ново зеленило. Паркиралиште ће бити смештено унутар тог парка, те ће, како је објашњено, сви приступи објекту водити кроз зеленило и природни амбијент.

Из “Шнајдера” напомињу да ће енергетска ефикасност и природно проветравање простора бити решено тзв. тампон зоном, између спољашње и унутрашње средине, тако да ће се током зиме ускладиштени ваздух  загревати сунчевим зрацима, док ће лети због те међузоне бити смањен пораст температуре у згради. Кроз зимске баште пословни простор ће имати додатне изворе дневне светлости, као и посебно осмишљене оазе зеленила за одмор и рад. Канцеларијски простор ће бити уређен тако да омогући већи комфор запосленима и делом ће се простирати на галеријама, што ће пак очувати карактер ентеријера некадашње индустријске хале. У оквиру те „зелене зграде“ Шнајдер Електрика” налазиће се и модеран Дата центар изграђен по строгим безбедносним стандардима.

Ј. Вукашиновић

фото: Дневник, “Шнајдер eлектрик”

Izvor